srijeda, 14. prosinca 2016.

ĆUROSI…ŠPANSKI SPECIJALITET KOJI ĆETE ČESTO SPREMATI







SASTOJCI
Za testo
250 g brašna
120 g šećera
40 g maslaca
kora limuna
4 dl vode
2 jaja
na vrh noža soli


 
Za toplu čokoladu
3 dl mleka
100 g čokolade
1 kašika gustina
rendana kora od pomorandže

I još
ulje za prženje
šećer za posipanje


 
PRIPREMA
Priprema testa

U vodu dodati šećer, maslac (ili 4 kašike ulja) i so.

Staviti na vatru da proključa. Skloniti sa vatre i dodati rendanu koru neprskanog limuna i brašno.

Varjačom umešati jedno po jedno jaje. Dobro umutiti. Glatku smesu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Testo staviti u kuvarski špric ili kesu sa zvezdastim otvorom a onda istiskivati u obliku potkovice, kruga ili u obliku štapića, na papir za pečenje (ili direktno u ulje).

Ćurose stavljati u dosta vrelog ulja tako da samo skliznu sa papira u tiganj (ili pržiti u fritezi).

Kad porumene vaditi na kuhinjski papir da se ocede.

Zatim, uvaljati u kristal šećer i služiti uz toplu čokoladu.

Priprema tople čokolade
U šerpi zagrejati mleko. Dodati čokoladu, malo prokuvati i umešati gustin.

Promešati da se smesa ujednači i malo zgusne.

U skuvanu čokoladu narendati koru neprskane pomorandže.

Ćurose umakati u šolju sa toplom čokoladom.

Nema komentara:

Objavi komentar